Powered By Blogger
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009


Το μεταναστευτικό πρόβλημα
Η γειτονιά του ΑγίουΠαντελεήμονα -λίγες εκατοντάδες μέτρα απότο κέντρο της πρωτεύουσας- συμβολοποιεί,τις τελευταίες ημέρες,ένα σοβαρό πρόβλημα, υπαρκτό εδώ και αρκετά χρόνια, το οποίο αίφνης ανακαλύπτουν πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης.
Αναφερόμαστε, φυσικά, στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.Πρόβλημα που απασχολεί έντονα ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και αποτελεί θέμα πολιτικών συζητήσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των εταίρων. Η Ελλάδα, με μια τεράστια ακτογραμμή που συμπίπτει με το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, βιώνει το πρόβλημα αυτό εντονότερα από οιαδήποτε άλλη χώρα.
Δεν μπορεί, ωστόσο, να το επιλύσει μόνη της. Ορθώς –αν και σε επι-μέρους ζητήματα με καθυστέρηση– η ελληνική κυβέρνηση θέτει το θέμα αυτό στα ευρωπαϊκά όργανα. Οφείλει να το κάνει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και να το συνδέσει με τα κριτήρια σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Δεδομένου ότι η γειτονική χώρα παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς συνεργασίας και προωθεί χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη, αφήνοντας ανενόχλητα τα κυκλώματα των δουλεμπόρων.
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης, και εν γένει το μεταναστευτικό, όμως, διαθέτουν και μείζονα εσωτερική - κοινωνική διάσταση. Δημιουργούν εστίες κοινωνικής έντασης -όπως αυτή του Αγίου Παντελεήμονα- και αντιπαραθέσεων μεταξύ ακραίων στοιχείων-οπαδών της αυτοδικίας, νόμιμων και παράνομων μεταναστών και Ελλήνων πολιτών.
Κοινωνία και κόμματα οφείλουν, βεβαίως, να παραδεχθούν πως μέρος της οικονομικής ανάπτυξης κατά την τελευταία εικοσαετία στηρίχθηκε στην παρουσία μεταναστών στη χώρα μας. Κάλυψαν μεγάλο μέρος των εργασιών της υπαίθρου και παρείχαν φθηνό εργατικό δυναμικό σε σειρά δραστηριοτήτων που δεν μπορούσαν, ή δεν ήθελαν, να καλύψουν Ελληνες εργαζόμενοι.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα που αυτή, ενίοτε, παράγει. Με τρόπο καταλυτικό: προληπτικό και κατασταλτικό.
Δεν πρέπει, όμως, να επιτρέψουμε να αναλάβει ουδείς άλλος αυτό το έργο, στο όνομα της απούσας Πολιτείας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εγκαθιδρυθούν ο φόβος και η ξενοφοβία. Το μοντέλο της ανοικτής ελληνικής κοινωνίας και η πολυπολιτισμικότητά της δεν πρέπει να διαταραχθούν. Μέχρις εκεί, όμως, που αντέχει και η ίδια η κοινωνία και η οικονομία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: