Powered By Blogger
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

σύμφωνα με διμοσιεύματα, διαφαίνεται η πρόθεση της Υπουργού να φέρει τα πάνω κάτω.
Σφοδρή αναμένεται η απάντηση των εκπαιδευτικών
O ι αλλαγές που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι οποίες αποτελούν τη νέα πολιτική της κυβέρνησης κινούνται σε τρεις άξονες:

* Νέο αναλυτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου. Περισσότερος σχολικός χρόνος (με τη θέσπιση των ολοήμερων σχολείων), λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα αλλά περισσότερα προσφερόμενα μαθήματα προς επιλογή από τους μαθητές και τις μαθήτριες.
* Θέσπιση συστήματος αξιολόγησης των δασκάλων και των καθηγητών με κριτήριο την ποιότητα της εκπαίδευσης.
* Νέος τρόπος διοίκησης των σχολείων, πιο αξιολογικός και απομακρυσμένος από την κεντρική διοίκηση. Επιλογή στελεχών που θα κρίνονται με βάση τα βιογραφικά και την επιστημονική τους παρουσία. Πάντως το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ αποτελεί το τελευταίο βήμα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και όχι το πρώτο. Αποτελεί όμως ένα βήμα που θα πρέπει να συνδεθεί στον σχεδιασμό του συνολικά με τη φιλοσοφία των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Το νέο εξεταστικό σύστημα, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν από την πάροδο τεσσάρων ετών και ενώ έχουν συγκεντρωθεί όλα τα δεδομένα και έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Το σχέδιο που έχει ήδη κριθεί ως το ορθότερο ωστόσο είναι το εξής:
* Αξιολόγηση του μαθητή με προσωπικούς «φακέλους» που θα τηρούνται σε κάθε σχολείο και στόχο θα έχουν να περιγράφουν τις κλίσεις του και να υποστηρίζουν την καλλιέργειά τους.
* Σύστημα ισχυρού Εθνικού Απολυτηρίου που θα αποτελεί το «εισιτήριο» για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα αξιολογούνται στη διάρκεια όλων των τάξεων του λυκείου αλλά η τελική εξέταση σε εθνικό επίπεδο θα γίνεται στη Γ΄ τάξη του λυκείου για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Το απολυτήριο αυτό θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ που επιθυμεί ο κάθε υποψήφιος, σε συνάρτηση βέβαια με τα κριτήρια που θέτει η κάθε σχολή. Π.χ., η Ιατρική Σχολή Αθηνών θα μπορεί να ορίζει συγκεκριμένη βαθμολογία για την αποδοχή των πρωτοετών φοιτητών της την οποία και θα πρέπει να περιλαμβάνει το Απολυτήριό τους. Οι προτάσεις φορέων περί περιφερειακών εξετάσεων δεν θεωρείται πιθανόν να γίνουν αποδεκτές.
* Οι εξετάσεις στη Γ΄ λυκείου για τη λήψη του Εθνικού Απολυτηρίου θα γίνονται με τράπεζα θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας (π.χ., θα μπαίνουν κάθε χρόνο δύο εύκολες ερωτήσεις, δύο ερωτήσεις μεσαίας δυσκολίας και δύο δύσκολες ερωτήσεις). Η αναλογία αυτή δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με τις διαθέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, όπως γίνεται σήμερα.



Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  ΔΑΚΕ/ΠΕ

Εκλογές για ανάδειξη Δ.Σ. στους συλλόγους της χώρας
Στις εκλογές που έγιναν μέχρι τώρα για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων στους Διδασκαλικούς Συλλόγους της χώρας, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. παραμένει ψηλά στη συνείδηση των εκπαιδευτικών. Οι συνάδελφοι εμπιστεύονται την παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., στηρίζουν την αγωνιστική και διεκδικητική της πορεία, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προτάσεις της για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας και για την οικονομική και επιστημονική καταξίωση των εκπαιδευτικών.


ΔΑΚΕ 357                   ΔΑΚΕ 578

ΠΑΣΚ 349                    ΠΑΣΚ 351

ΕΝΟΤΗΤΑ 98              ΑΥΤ.ΠΑΡ/ΣΗ 97

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 32  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 40

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 14

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

 Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας διενέργειας των μεταθέσεων κατά το σχολικό έτος 2009-2010, κ α λ ε ί τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις ακόλουθες κατηγορίες μεταθέσεων:
α) γενικές από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης,
β) στα Πειραματικά Σχολεία,
γ) στα σχολεία Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και
β) αμοιβαίες από περιοχή σε περιοχή.

Η Ελλάδα κατέχει την «πρωτιά» στην αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών …κι όμως τα σχολεία έχουν κενά

KANETE ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ
Τη στιγμή που οι μαθητές χάνουν καθημερινά χιλιάδες διδακτικές ώρες η Ελλάδα κατέχει την «πρωτιά» στην αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών. Ανά 1000 μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχούν 117, 4 εκπαιδευτικοί για την Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 76,4.
Ειδικότερα η Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ Education at a Glance’ Σεπτέμβριος 2009 εμφανίζεται να έχει τα εξής δεδομένα:
Την πρωτιά στην αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών. Ανά 1000 μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχούν 117, 4 εκπαιδευτικοί για την Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 76,4. Και όμως κάθε χρονιά τα κενά σε πολλά σχολεία της χώρας ήταν πολλά και οι χαμένες διδακτικές ώρες δεκάδες.
Παράλληλα, ενώ η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κόστους των εκπαιδευτικών ωρών ανά μαθητή (11,8% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 15,6% στο Γυμνάσιο, 15,2% στο Λύκειο) αυτή η επένδυση πολύτιμων πόρων ουδόλως αντανακλάται στους δείκτες που αξιολογούν τις επιδόσεις των μαθητών στα ελληνικά σχολεία και οι οποίες είναι συνολικά κακές.
Το Ελληνικό παράδοξο:
Eνας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, που μπορεί να υπερβαίνει και τις 10.000, βρίσκεται αποσπασμένος σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου. Από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και τις περιφερειακές διευθύνσεις ως τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις!!! H χαρτογράφηση για την καλύτερη αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης ξεκίνησε από το ίδιο το Υπουργείο… δηλαδή από το πόσοι είναι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και σε ποιες υπηρεσίες απασχολούνται.





Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΑΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ!
ΑΝΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ-ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ-ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.-ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Κ.Λ.Π.

Μαύρες προβλέψεις από την Κομισιόν

Εκτίναξη ανεργίας – στα ύψη το έλλειμμα το 2010
Νέα επιδείνωση, με έκρηξη ελλειμμάτων, δημοσίου χρέους και ανεργίας για το 2010 προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.
Όσο για την ανάκαμψη, αυτή αναμένεται το 2011, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι για πρώτη φορά θετικός, 0,7%.
Αναλυτικότερα, οι «μαύρες» προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν για εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει μόνο οριακά στο 12,2% το 2010 και να εκτιναχθεί στο 12,8% το 2011.
Αντίστοιχα δυσοίωνα είναι τα δεδομένα και για το χρέος της χώρας, το οποίο από 112,6% του ΑΕΠ φέτος, αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 124,9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2010 και στο 135,4% το 2011.
Όσο για την ανάπτυξη, μετά από πτώση της τάξης του 1,1% φέτος θα υποχωρήσει εκ νέου κατά 0,3% το 2010, για να επέλθει οριακή ανάκαμψη 0,7% το 2011, ενώ αντίστοιχα η ανεργία –που φέτος ανέρχεται στο 9% του εργατικού δυναμικού- θα αυξηθεί σε 10,2% το 2010 και 11% το 2011.
Τέλος, ο από 1,2% φέτος σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη, θα αυξηθεί οριακά στο 1,4% το επόμενο έτος και σε 2,1% το 2011.
ΓΚΟΓΚΟ,ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΝΥΧΤΑ;

 ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ Η ΔΗΘΕΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.

ΞΑΦΝΙΑΣΕ η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να μην εφαρμοστεί τελικά η απόσυρση των παλιών Ι.Χ., την οποία είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΕΙΝΑΙ φανερό ότι το οικονομικό επιτελείο έκρινε πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν αντέχουν την επιβάρυνση που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του μέτρου- από τη στιγμή που θα απαιτούνταν 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
ΟΠΩΣ ασφαλώς μέτρησε και το γεγονός ότι η απόσυρση δεν θα ενίσχυε την εγχώρια παραγωγή και την απασχόληση, αλλά τις εισαγωγές.
ΑΥΤΑ όλα όμως έπρεπε να είχαν διευκρινιστεί νωρίτερα. Γιατί μπορεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ να άσκησε κριτική και να εξέφρασε τη διαφωνία του σε επιμέρους σημεία της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ουδέποτε είπε ρητά ότι θα την καταργήσει πλήρως, όπως τελικά ανακοίνωσε. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, με δηλώσεις τους τόσο ο σημερινός Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τότε, δήλωναν ότι θα επανεξετάσουν τις διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσαν. Άφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί με αλλαγές προς το καλύτερο.
ΑΥΤΟ βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν πολλοί ιδιοκτήτες παλιών Ι.Χ. που δεν έσπευσαν να τα αποσύρουν, περιμένοντας τις νέες ρυθμίσεις.
ΟΙ περισσότεροι από αυτούς μάλιστα πίστευαν ότι θα ωφεληθούν, καθώς περίμεναν ότι τα νέα μέτρα θα ήταν πιο ευνοϊκά για τα μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα, που ενδιαφέρουν και τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.
ΣΗΜΕΡΑ οι άνθρωποι αυτοί δικαίως αισθάνονται εξαπατημένοι, αφού σε πολλές περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των νέων τελών κυκλοφορίας για το 2010 ώς και το 30% της συνολικής εμπορικής αξίας του αυτοκινήτου τους, χωρίς μάλιστα να μπορούν να το αποσύρουν!
ΚΑΙ αγανακτούν, επειδή η κυβέρνηση εμφανίζεται να αθετεί υποσχέσεις.