Powered By Blogger
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008
http://dakepenikaias.blogspot.com
Οι φοιτητικές κάλπες δεν έβγαλαν ανατροπές
συνεχίστηκε η κυριαρχία της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ.
Η μεγαλύτερη κάλπη στο χώρο της νεολαίας δεν επιφύλασσε εκπλήξεις. Ψήφισαν πάνω-κάτω όσοι και πέρυσι, ενώ οι πρώτες προσθέσεις των εφορευτικών επιτροπών νωρίς το βράδυ δεν έδειχναν αναδιάταξη δυνάμεων στον πίνακα κατάταξης των φοιτητικών παρατάξεων.
Για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, επί 21 συναπτά έτη εγκατεστημένη στο μεσαίο σκαλί του βάθρου, το ψυχολογικό της όριο ήταν το 40%, από το οποίο όχι μόνο δεν φαινόταν χθες να έχει απομακρυνθεί, αλλά τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έδειχναν τάση ανόδου του ποσοστού της. Δεν την ευνοούσε το γενικότερο πολιτικό κλίμα, όπως διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα με αιχμή κυρίως το ασφαλιστικό, την ευνοούσε όμως η τελευταία εξέλιξη στο Σκοπιανό. Πάλεψε με το σενάριο της αποχής, γνωρίζοντας ότι η μείωση της προσέλευσης των φοιτητών θα έπληττε κυρίως τη δική της κάλπη.
Η ΠΑΣΠ έχει κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των παρατάξεων. ΔΑΠ και Πανσπουδαστική συμφωνούσαν πέρυσι ότι η ΠΑΣΠ είχε συγκεντρώσει το 25% των ψήφων, ποσοστό το οποίο μάλλον δεν κατάφερε να διατηρήσει φέτος. Η ΠΑΣΠ είχε λόγους να ανησυχεί για διαρροές προς τα αριστερά της, ιδίως προς τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίπαλος της ΠΑΣΠ ήταν και σε αυτή την αναμέτρηση το τραυματισμένο κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τα οργανωτικά προβλήματα που έχει προκαλέσει στην παράταξη η κατάργηση της κομματικής Νεολαίας.Η Πανσπουδαστική, το φοιτητικό σκέλος της ΚΝΕ, προσελκύει τα τελευταία χρόνια το 15% των ψήφων. Έπεσε στην τρίτη θέση του εκλογικού πίνακα το 1991 που αποσχίστηκε από την Κομμουνιστική Νεολαία ο σκληρός πυρήνας της σπουδάζουσας για να ιδρύσει την ΕΑΑΚ, την παράταξη των ακτιβιστών-οπαδών του δόγματος… «Μπιθικώτση»: Μυστρί, πηλοφόρι και γιαπί στα γραφεία των ενοχλητικών καθηγητών. Τελευταία «η οικοδομή έχει πέσει» στις σχολές, καθώς η ΕΑΑΚ ταλαιπωρείται από εσωτερικές έριδες. Πέρυσι συγκέντρωσε το 8% των ψήφων, φέτος τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν απώλειες για την παράταξη.
Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν η πρώτη πανελλαδικής κλίμακας πολιτική αναμέτρηση, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέρος με τον κ. Αλ. Τσίπρα σημαιοφόρο της μάχης. Ο ίδιος δεν είχε κανένα δισταγμό να θέσει θέμα κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων στο φοιτητικό χώρο, τονίζοντας σε προεκλογική ομιλία του ότι «υποτιμά τη νοημοσύνη μας να είναι πρώτη η ΔΑΠ και μάλιστα αυτή την περίοδο». Στο ίδιο μήκος κύματος η Αριστερή Ενότητα, η παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε στη χθεσινή αναμέτρηση με κεντρικό σύνθημα «να μετατρέψουμε τις φοιτητικές εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης». Η παράταξη η οποία πέρυσι είχε συγκεντρώσει περίπου το 4% των φοιτητικών ψήφων προσδοκούσε κέρδη από το ρεύμα Τσίπρα. Έδειχνε να εισπράττει από τις απώλειες της ΠΑΣΠ και της ΕΑΑΚ.
Κατά τα λοιπά, οι φετινές εκλογές ήταν από τις πιο υποτονικές των τελευταίων χρόνων. Έλειψαν τα γνωστά χάπενινγκ με τα ψητά και τα τσιμπούσια στα προαύλια γιατί νωρίς το πρωί έβρεχε προκαλώντας πανικό στις παρατάξεις, δεν αποθαρρύνθηκε όμως ομάδα αντιεξουσιαστών που εισέβαλε νωρίς το πρωί στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης και έκαψε κάλπες και ψηφοδέλτια. Το «σέρβις» ήταν άμεσο, κάλπες και ψηφοδέλτια αντικαταστάθηκαν και η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά.Βεβαίως οι παρατάξεις αργά το βράδυ άρχισαν να εκδίδουν χωριστά αποτελέσματα, μη συγκρίσιμα μεταξύ τους, διότι αναφέρονταν σε διαφορετικά δείγματα. Ούτε φέτος υπάρχει λόγος να αισιοδοξούν οι φοιτητές ότι θα αποκτήσουν κεντρικό όργανο εκπροσώπησης. Το φοιτητικό κίνημα, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να πορεύεται με ηγεσία ένα φάντασμα. Την ΕΦΕΕ του ’95 όταν για τελευταία χρονιά διεξήχθη Πανσπουδαστικό Συνέδριο.
Πηγή:Ε.Τ.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008
http://dakepenikaias.blogspot.com

Εισοδηματική πολιτική

Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής για το 2008 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε προβληματισμό συνεχίζοντας τη λιτότητα των προηγούμενων χρόνων. Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. γνωρίζοντας την πολιτική μισθών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ περιμένουν ουσιαστικές αυξήσεις των αποδοχών τους, καλύπτοντας έτσι τις απώλειες των τελευταίων ετών. Οι αποδοχές των εκπαιδευτικών σήμερα, εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, μόλις φθάνουν το 60% του μέσου όρου των αποδοχών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα παρουσιάζουν δραματική υστέρηση έναντι άλλων Δ.Υ., αφού ο μισθός του εκπαιδευτικού με δυσκολία αγγίζει το 70 % του μισθού των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, το 60% του μισθού των Τελωνειακών, το 40% του μισθού των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Συμπερασματικά το λειτούργημα των εκπαιδευτικών είναι μισθολογικά απαξιωμένο, σε σχέση με την κοινωνική και εθνική σημασία του παρεχομένου έργου τους.
Οφείλει η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και ρεαλισμό την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. την υλοποίηση όλων όσων μας είχε στερήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας είναι ζήτημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και ταυτόχρονα είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους εκπαιδευτικούς. Η αύξηση 2,5% αναδρομικά από την αρχή του έτους και 2% τον Οκτώβρη μας βρίσκει αντίθετους, γιατί οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά είναι πολλαπλάσιες και ροκανίζουν το έτσι κι αλλιώς χαμηλό εισόδημά μας.
Η ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης στο βασικό μισθό, καθώς και όλων των επιδομάτων είναι απαίτηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
Ταυτόχρονα ζητούμε επιτέλους νέο μισθολόγιο που θα στηρίζεται σε αρχές ισοτιμίας, θα άρει τις αδικίες που δημιουργήθηκαν από την εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας του ΠΑΣΟΚ, θα ενσωματώνει τα επιδόματα στους βασικούς μισθούς και θα δίνει την προοπτική σύγκλισης των αποδοχών μας με τις αντίστοιχες των ευρωπαίων συναδέλφων μας, για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια μόνο από το μισθό μας.
Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε πως οι μισθοί πείνας, η υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης, τα περίφημα «φτωχολόγια», η σύνδεση μισθού αξιολόγησης, η κατάταξη του εκπαιδευτικού στο τελευταίο σκαλοπάτι της δημοσιοϋπαλληλικής μισθολογικής ιεραρχίας είναι ΄΄έργο΄΄ του ΠΑΣΟΚ, ελπίζουμε μην καταγραφεί και ως ΄΄έργο΄΄ της Ν.Δ.

Η ΔΑΚΕ/Π.Ε διαφωνούσε με την πολιτική μισθών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, διαφωνεί και σήμερα με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και διαβεβαιώνει όλους τους εκπαιδευτικούς ότι αρνούμενη να συμβιβαστεί, αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της, για την ικανοποίηση του αιτήματος της οικονομικής αναβάθμισής μας.


ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ