Powered By Blogger
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Αλλαγές που θα γράψουν ιστορία στα εκπαιδευτικά χρονικά

Από 4 ετών θα πηγαίνουν -υποχρεωτικά- τα παιδιά στο σχολείο, όλα τα δημόσια Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας μετατρέπονται σε ολοήμερα και θα λειτουργούν έως τις 4 το απόγευμα, ενώ στο Λύκειο καθιερώνεται Εθνικό Απολυτήριο.
Χωρίς εξετάσεις θα εισάγονται οι κάτοχοί του στα περισσότερα Τμήματα ΤΕΙ, σε ξενόγλωσσα πανεπιστημιακά Τμήματα, καθώς και σε περιφερειακές πανεπιστημιακές σχολές που παρέχουν εξειδικευμένη γνώση κι έχουν μειωμένη ζήτηση. Για τις δημοφιλείς σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι φοιτητές θα δίνουν εξετάσεις σε υποχρεωτικά μαθήματα (Γλώσσα, Μαθηματικά κ.ά.), καθώς και σε μαθήματα επιλογής. Σημαντική μείωση του αριθμού των διδασκομένων μαθημάτων -με τη μέθοδο της ομαδοποίησής τους- καθώς και δραστικός περιορισμός της διδακτέας ύλης προβλέπεται για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Αλλαγές που θα γράψουν ιστορία στα εκπαιδευτικά χρονικά αποφασίζονται, με διακομματική στήριξη, στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Α» αποκάλυψε όλο το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ετέθησαν επί τάπητος τα μείζονα θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση νέων όρων στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση τόσο κατά τη μεθαυριανή συνεδρίαση όσο και στις δύο επόμενες που έχουν οριστεί για τις 24 και 26 Ιουνίου. Η διαδικασία προχωράει με ταχείς ρυθμούς και όλα δείχνουν ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, που θέλει το έργο του Συμβουλίου να ολοκληρώνεται τον προσεχή Οκτώβριο.
Στόχος είναι να δοθεί βάρος στην υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία θα γίνει 11χρονη με την ένταξη σε αυτή και του προνηπίου. Τα παιδιά θα εντάσσονται στη σχολική διαδικασία από πολύ νωρίς -ήδη από την ηλικία των 4 ετών- θα ανιχνεύονται τυχόν μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία και θα βοηθούνται κατά τρόπο ώστε να μειώνεται με την πάροδο των ετών και η σχολική διαρροή. Η στήριξη του μαθητή θα γίνεται από το ξεκίνημα της φοίτησής του στο σχολείο και θα συνεχίζεται μέχρι την αποπεράτωση των σπουδών του. Η επιμήκυνση του σχολικού ωραρίου έως τις 4 το απόγευμα δεν συνεπάγεται εφαρμογή «ευέλικτης ζώνης», αλλά θα βασίζεται σε κανονικό σχολικό πρόγραμμα, που θα είναι εμπλουτισμένο με πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και με ενίσχυση των ξένων γλωσσών. Με αυτή την έννοια το σχολείο δεν θα λειτουργεί σαν… «χώρος στάθμευσης» των παιδιών, αλλά θα παρέχει ουσιαστικές γνώσεις και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
Οι απόφοιτοι Λυκείου που θα αποκτούν το «Εθνικό Απολυτήριο» θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές περιορισμένης ζήτησης, ενώ για τα περιζήτητα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα δίνουν εξετάσεις. Η πρόταση για καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εγκαταλείπεται οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: