Powered By Blogger
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΑΠ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΟΤΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.ΤΩΡΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΚΙΜΟ Μ.Ο.ΖΩΗΣ!!!
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ (ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ) ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ, ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ;
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι σημερινοί σαραντάρηδες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, οι ένστολοι και οι γυναίκες είναι οι ομάδες των ασφαλισμένων που θίγονται από τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ολοι οι παραπάνω θα δουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας που απαιτούνται, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, αφού κεντρικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος ηλικίας.
Και αυτό, παρά τις αντίθετες φωνές που ακούγονται και επιμένουν ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν θα λύσει το πρόβλημα, αφού μια αύξηση δύο ετών θα δώσει «ανάσα» μόλις 7 μηνών.
«Τα πάντα εξαρτώνται από τους πόρους και ιδίως την αντιμετώπιση της εισφο ροδιαφυγής» επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.
To μεγάλο, όμως, χαστούκι θα το δεχτεί το σύνολο των ασφαλισμένων, εκτός από αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, από τη μεγάλη μείωση τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης. Οι απώλειες θα είναι τέτοιας έκτασης, που, όπως υποστηρίζουν γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης, μόνον όσοι έχουν μόνιμη εργασία με υψηλά εισοδήματα θα έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στην ιδιωτική ή την επαγγελματική ασφάλιση, προκειμένου να «αυγατίσουν» τη σύνταξή τους.
Oυσιαστικά, με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προβλέπονται παρεμβάσεις σε τέσσερα επίπεδα.
Kαθιερώνεται βασική σύνταξη για όλα τα Tαμεία (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ά.), με εξαίρεση τον OΓA. H βασική σύνταξη θα χορηγείται σε όσους έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά και στους ανασφάλιστους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θα τεθούν (π.χ. όριο ηλικίας).
Tο ποσό της σύνταξης θα εξαρτηθεί από το πότε θα τεθεί σε ισχύ η σχετική ρύθμιση (π.χ. με τα σημερινά δεδομένα το ποσό θα μπορούσε να οριστεί στα 350 με 400 ευρώ). Oι εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης θα παίρνουν τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων.
Oυσιαστικά, θα εφαρμοστεί ένα «αναλογικό» σύστημα, ώστε κάθε χρόνος ασφάλισης μετά τη συμπλήρωση 15ετίας να οδηγεί σε προσαύξηση της βασικής σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας διαβεβαιώνει πως «κανένα ένσημο δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένο». Σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ποσό της σύνταξης για όσους έχουν από 4.500 έως και 7.500 ημέρες ασφάλισης.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν αναλογιστές και συνδικαλιστές, η εφαρμογή αυτού του ανταποδοτικού συστήματος υπολογισμού συντάξεων οδηγεί σε σημαντική μείωση των παροχών. Η μεγάλη μείωση αναμένεται και στις επικουρικές συντάξεις, που έτσι και αλλιώς πλήττονται από το 2013, με την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά. Η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τις προωθούμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις την ερχόμενη Τρίτη, σε συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το ασφαλιστικό, αλλά ήδη εμφανίζεται ανακόλουθη των δεσμεύσεών της.
Αναλυτικά, οι ομάδες των εργαζομένων που θα πληγούν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι:
➊ Δημόσιοι υπάλληλοι, που συνταξιοδοτούνται με 35 έτη υπηρεσίας. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 58 ετών, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας στο 60ό έτος. Ετσι θα ισχύουν ενιαίοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
➋Στρατιωτικοί και εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 25 στα 35 για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι εάν οι ένστολοι μετά τη συμπλήρωση της 25ετίας θα τοποθετούνται σε θέσεις γραφείου.
➌Εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα. Τουλάχιστον πέντε χρόνια θα αυξηθούν τα όρια για τη συνταξιοδότηση των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 140.000 γυναίκες θα επηρεαστούν από την εξίσωση των ορίων ηλικίας, μετά την καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μεγάλες χαμένες από τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται, ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Σε πιο δυσμενή κατάσταση βρίσκονται οι γυναίκες με τρία παιδιά που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993. Σήμερα αποχωρούν με 20ετή υπηρεσία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ενώ αν περάσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας πρέπει να συμπληρώσουν 37 έτη υπηρεσίας. Οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, εφό σον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά. Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου που ξεκίνησε να εργάζεται μετά το 1993 σήμερα παίρνει πλήρη σύνταξη με 20ετία σε ηλικία 55 ετών, ενώ μετά τις αλλαγές πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας.
Οι γυναίκες που δεν κινδυνεύουν είναι όσες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα ταμεία.
➍Εργαζόμενοι σε βαρέα και αναπηρικά επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα. Θα συσταθεί επιτροπή ειδικών, η οποία θα αποφασίσει ποια επαγγέλματα θα μείνουν στη λίστα (η οποία δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερο από είκοσι χρόνια). Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια. Aσφαλισμένος μετά το 1993 σήμερα μπορεί να πάρει σύνταξη σε ηλικία 60 ετών, ενώ σε περίπτωση που εξαιρεθεί από αυτό το ευνοϊκό καθεστώς θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα δουν το μισθό τους να συρρικνώνεται κατά 250 ευρώ το μήνα, καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα που δικαιούνται σήμερα όσοι είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840.
Οι αλλαγές δεν θα ισχύουν μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα υπάρξει επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: