Powered By Blogger
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009


Το μεγαλύτερο... μικρό βήμα του ανθρώπου
Η 20ή Ιουλίου, ημερομηνία που το 1969 το διαστημικό λεωφορείο «Apollo 11» προσσεληνώθηκε, πλησιάζει και ο κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει την 40ή επέτειο ενός κατορθώματος-ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία.

Η εικόνα της στιγμής που ο Αμερικανός αστροναύτης Neil Armstrong κάνει το… μεγαλύτερο «μικρό βήμα για τον άνθρωπο» και πατάει στο φεγγάρι, είναι από τις περισσότερο διαδεδομένες στην ιστορία.

Με αφορμή την επέτειο της διαστημικής αποστολής του Apollo 11, η αμερικανική Διεύθυνση Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), έχει ετοιμάσει ειδικά αφιερώματα και οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν οργανώσει επετειακές εκδηλώσεις στο ακρωτήριο Canaveral της Φλόριντα, από όπου όλα ξεκίνησαν το 1969.

Στο πλαίσιο των ειδικών αφιερωμάτων, μία ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για να πάρει τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό ταξίδι στην αποστολή του Apollo 11, κάνοντάς τους κοινωνούς του σπουδαίου επιτεύγματος της ανθρώπινης διανόησης και θέλησης.

Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.wechoosethemoon.org, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν ψηφιακά «λεπτό προς λεπτό» τα όσα συνέβησαν στην αποστολή, τις συνομιλίες μεταξύ του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου και των επιστημόνων στο έδαφος, να δουν μερικές μοναδικές φωτογραφίες από πρόσωπα-κλειδιά και άλλα γεγονότα, καθώς και εντυπωσιακά video με πλάνα τόσο μέσα, όσο και έξω από το Apollo 11.

Επικίνδυνη θεωρούν οι πρυτάνεις την εξίσωση ΑΕΙ-ΤΕΙ

Έκτακτη συνεδρίαση πρυτάνεων για το σ/ν για την Παιδεία.

Εκτάκτως συνεδρίασαν σήμερα οι πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας στο Καστρί.

Οι πρυτάνεις αντιδρούν σε διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος και αφορά στη ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Οι πρυτάνεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στο τέλος της συνεδρίασης, ζητούν από τον υπουργό να δώσει χρόνο ώστε να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα που τίθενται με το σχέδιο νόμου, και να κατατεθεί το νομοσχέδιο, όχι στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά στην ολομέλεια από το φθινόπωρο.

Δείτε ζωντανά την πρόσδεση του Endeavour στο Διεθνή διαστημικό σταθμό
ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ανακοίνωση για τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. πιστεύει ότι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και στη βούληση της βάσης του κλάδου, είναι απαραίτητη η αλλαγή πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., από την πρώτη συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., πρότεινε διαπαραταξιακό, αντιπροσωπευτικό, ενωτικό προεδρείο, στο οποίο θα εκφράζονταν όλες οι συνδικαλιστικές αντιλήψεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαμε, έμπρακτα, να αποδείξουμε ότι μέλημά μας ήταν η σύνθεση, η κοινή πορεία και η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.
Με βάση τα παραπάνω, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. συμμετείχε στην κατανομή των αξιωμάτων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., σηματοδοτώντας έμπρακτα τη βούλησή της να συμβάλλει, ώστε η Δ.Ο.Ε. να αποκτήσει κύρος, ζωντάνια, αξιοπιστία, αγωνιστικότητα, νέα πορεία.
Η απόφαση της για συμμετοχή στη συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν έχει να κάνει, σε καμιά περίπτωση, με ταύτιση πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιλήψεων, παρά μόνο με τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και την αποτελεσματικότητά του.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. πιστεύει πως η ΠΑΣΚ θα σεβαστεί τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου και, εγκαταλείποντας τις καταδικασμένες πρακτικές και τακτικές του χθες, θα συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπιση της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και οι Παρεμβάσεις, μη μπορώντας να ξεπεράσουν τα πολιτικοσυνδικαλιστικά τους αδιέξοδα και τα στεγανά των ιδεοληψιών τους, επέλεξαν να περιχαρακωθούν στο χώρο τους, μη συμμετέχοντας σε κανένα αξίωμα του Δ.Σ.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., πιστή στις αρχές της, στηριζόμενη στις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου θα αγωνιστεί με όλες τις τις δυνάμεις για την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος, για ποιότητα στην εκπαίδευση, για δικαίωση του εκπαιδευτικού.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Παληγιάννης Βασίλης Ανδρουλάκης Μάνος


Σπηλιωτόπουλος: Στόχος η αναδιαμόρφωση του Λυκείου
Η αναδιαμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του Λυκείου, καθώς και η αποσύνδεσή του από την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αποτελούν προτεραιότητα του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία...
για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009



Ρομπότ που "διαβάζει" τις προθέσεις των ανθρώπων

Μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών στη ρομποτική, την ψυχολογία και τις επιστήμες του εγκεφάλου ανέπτυξαν ένα ρομπότ που μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις του ανθρώπου απέναντί του. Η ικανότητα αυτή, όταν τελειοποιηθεί, θα συμβάλει σημαντικά στο να καταστήσει πιο φυσική την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ.

Προς το παρόν, τα σημερινά ρομπότ απέχουν πολύ από τα εξελιγμένα ρομπότ της επιστημονικής φαντασίας, καθώς ακόμα και τα πιο "έξυπνα" από αυτά είναι οριακά κάτι περισσότερο από "σκλάβοι" που εκτελούν αυτό για το οποίο έχουν προγραμματιστεί από τους ανθρώπους.

Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν ρομπότ που θα είναι λιγότερο εργάτες και περισσότερο σύντροφοι. Όμως για να παίξουν αυτό το ρόλο, θα πρέπει να μπορούν να αλληλεπιδρούν με φυσικό τρόπο με τους ανθρώπους, να έχουν ενεργό ρόλο, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να αποφασίζουν, να κάνουν ερωτήσεις, να συζητάνε και τελικά να προβλέπουν ή να "διαβάζουν" τις προθέσεις του ανθρώπου-συνομιλητή τους - πράγμα καθόλου εύκολο για μια "μηχανή".

Το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. Πρόγραμμα JAST (Joint Action Science & Technology) βασίζεται σε μια ευρεία διεπιστημονική ομάδα για να πετύχει ακριβώς αυτό: να φτιάξει ένα ρομπότ που μπορεί να προβλέψει τις δράσεις και τις προθέσεις ενός ανθρώπου, καθώς συνεργάζονται στην υλοποίηση ενός έργου.

Για το σκοπό αυτό, οι ευρωπαίοι ερευνητές -που βρίσκονται στην αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας διεθνώς- έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στους γνωσιακούς μηχανισμούς που αποτελούν τη βάση μιας κοινής δραστηριότητας δύο ατόμων, οι οποίοι έχουν ένα κοινό στόχο. Μελετώντας αρχικά τη διαδραστική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, με μια σειρά από πειράματα, μπορούν πλέον να εφαρμόσουν τα συμπεράσματά τους στην ανάπτυξη μιας πιο "φυσικής"ρομποτικής συμπεριφοράς.

Οι έρευνες στις νευροεπιστήμες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι βασίζονται σε "νευρώνες-καθρέπτες" του εγκεφάλου τους, που ενεργοποιούνται, όταν παρακολουθούν μια δραστηριότητα. Οι νευρώνες μιμούνται ό,τι βλέπουν, αντιγράφοντας μια δραστηριότητα και αναπαράγοντάς την νοητικά, με τον τρόπο αυτό καταλαβαίνοντας και μαθαίνοντας. Απλώς παρατηρώντας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σαν να κάνει ο ίδιος τη δραστηριότητα που βλέπει να κάνει κάποιος άλλος απέναντί του.

Το Πρόγραμμα JAST αξιοποιεί την ανωτέρω ανακάλυψη, δημιουργώντας ένα ρομποτικό σύστημα που ενσωματώνει αυτή την ικανότητα παρατήρησης και μίμησης-κατοπτρισμού. Το ρομπότ παρακολουθεί έναν άνθρωπο να κάνει κάτι, "χαρτογραφεί" τη συμπεριφορά του και σταδιακά μαθαίνει να προβλέπει τις πράξεις του ανθρώπου-συνεταίρου του. Μπορεί ακόμα και να επισημαίνει τα λάθη του τελευταίου, όταν αυτός ξεφεύγει από αυτό που το ρομπότ έχει ήδη καταγράψει στα κυκλώματά του (ηλεκτρονικά και όχι νευρωνικά!) ως σωστή ή αναμενόμενη δραστηριότητα.

Με βάση αυτή την ικανότητα, τα πειράματα έχουν δείξει ότι το ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως δάσκαλος-καθοδηγητής, π.χ. για την κατασκευή ενός παιγνιδιού. Μπορεί ακόμα να συνεργαστεί ισότιμα με ανθρώπους σε μια δουλειά, φθάνοντας στο σημείο να κάνει κάτι μόνο του πριν καν να του το πει κάποιος άνθρωπος, ακριβώς επειδή μπορεί να προβλέψει τι χρειάζεται να γίνει, δηλαδή μπορεί να "διαβάσει" τις προθέσεις του ανθρώπου-συνεργάτη του.

Το ρομπότ του JAST διαθέτει μια "νευρωνική" αρχιτεκτονική που του επιτρέπει όχι μόνο να προβλέπει μηχανικές κινήσεις (όπως κάνουν άλλα ρομπότ), αλλά τις ίδιες τις ανθρώπινες προθέσεις. Πριν όμως αφεθεί ελεύθερο να συνεργαστεί με ανθρώπους σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, το ευρωπαϊκό ρομπότ πρέπει να μάθει μια σειρά από "τρόπους" συμπεριφοράς, ανάλογα με τις διαφορετικές περιστάσεις, πράγμα όχι εύκολο να γίνει κατανοητό από ένα ρομπότ. Ίσως πάντως κάποια μέρα, πάνω στη δουλειά, προβλέποντας ότι ο διπλανός του διψά, να τον ρωτήσει "θέλεις καμία μπίρα;"

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009



πηγή: ΑΠΕ

"Η κρίση έχει πλήξει όλες τις χώρες"

Συνεργασία, διάρκειας περίπου 2 ωρών, είχε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με την ηγεσία του υπουργείου, στην οποία παραβρέθηκαν οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς.

Ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, επισήμανε ότι η κρίση έχει πλήξει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ότι η ελληνική οικονομία δέχεται σοβαρές πιέσεις, οι οποίες προστίθενται σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Το μεγαλύτερο βάρος για την ελληνική οικονομία είναι το δημόσιο χρέος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για την αποπληρωμή του μόνο φέτος θα χρειαστούν 12 δισ. ευρώ.

Το 2009 θα είναι δύσκολο έτος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικό πρόσημο ανάπτυξης και η ανεργία θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

"Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι και πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ως ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά και έδωσε σαφείς οδηγίες για να εξαντληθούν οι ποινές σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχο των δαπανών, επισήμανε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές και εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο νέο μισθολόγιο των νεοπροσλαμβανομένων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου, στον έλεγχο των φαρμάκων κλπ.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το Γ' ΚΠΣ και ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) έχει ήδη προκηρυχθεί πάνω από το 50% των έργων, ενώ αναφερόμενος στις Συμπράξεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπογράμμισε ότι έχουν ξεκινήσει οι κατασκευές των πρώτων έργων και ότι από τώρα και στο εξής κάθε μήνας που περνά θα προκηρύσσεται και ένα νέο έργο.

"Ζήτησα ακόμη μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών, να μην πάει χαμένη ούτε μία μέρα ούτε μία ώρα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.