Powered By Blogger
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΟΕ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΕΠΘ

ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ Ιανουάριος 2008
dakepenikaias@gmail.com
dakepenikaias@mail.gr
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
http://dakepenikaias.blogspot.com


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22-1-2008 , συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν τον Κλάδο και δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:
Δαπάνες για την Παιδεία
Τονίστηκε η επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας για αύξηση τόσο των δαπανών για την παιδεία όσο και των αποδοχών των εκπαιδευτικών.
Έγινε σύγκριση σε απόλυτα μεγέθη της αύξησης των δαπανών για την παιδεία για το διάστημα 1999-2003 (+1,3 δις €) με το 2004-2007 (+2,4 δις €) ενώ η μη αποτύπωση αυτής της αύξησης στο ποσοστό επί του Α.Ε.Π. αποδόθηκε στην απρόσμενα μεγάλη αύξηση του Α.Ε.Π. καθώς και στο ότι ποσά που αφορούν την Παιδεία εισέρχονται μέσω άλλων υπουργείων (έρευνα, κτίρια, μεταφορά μαθητών…).
Δόθηκε η διαβεβαίωση πως στόχος του Υπουργείου είναι η αύξηση των ποσών του προϋπολογισμού προς αυτό αλλά και η εισροή κοινοτικών κονδυλίων ( το ΥΠ.Ε.Π.Θ. είναι πρώτο σε απορρόφηση κονδυλίων από το Γ΄ Κ.Π.Σ. )
Ωράριο
Εξετάζεται θετικά η εξίσωση του ωραρίου των ολιγοθεσιτών με αυτό των υπόλοιπων εκπ/κών. Πρώτο βήμα θα γίνει με το ωράριο των μονοθεσιτών το οποίο θα εξισωθεί μ΄ αυτό των άλλων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Νηπιαγωγεία
Πρόθεση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. είναι η εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δίχως τις παρεκκλίσεις της προηγούμενης χρονιάς. (Τμήματα νηπιαγωγείου μόνο στα δημόσια νηπιαγωγεία). Γι’ αυτό και τα πιο πολλά νέα κτίρια προορίζονται για νηπιαγωγεία.
Υπάρχει η πρόθεση για ρύθμιση ώστε να γίνουν νωρίτερα οι εγγραφές ή έστω προεγγραφές ώστε να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός.
Υπερωρίες
Έχει ήδη προταθεί απ’ το ΥΠ.Ε.Π.Θ. και αναμένεται η αύξηση της ωριαίας αντιμισθίας των εκπαιδευτικών στις υπερωρίες. (Το 9,5€ προτείνεται να γίνει 13 €)
Σχολική Στέγη
Υλοποιείται ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης με τη χρήση κρατικών και κοινοτικών πόρων για την εξάλειψη της διπλοβάρδιας και των μισθωμένων κτιρίων.
Με το πρόγραμμα δράσης «Έξυπνο Σχολείο» και τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) αλλάζει ριζικά η κτιριακή υποδομή των σχολείων και προγραμματίζεται η κατασκευή 1.233 νέων σχολικών κτιρίων.
Κενά , Υπηρεσιακές Μεταβολές, βιβλία
Θεσμοθετήθηκε ήδη επιτροπή με στόχο την επίσπευση μεταθέσεων, αποσπάσεων και διορισμών ώστε να υπάρχει πληρότητα διδακτικού προσωπικού στην έναρξη της νέας σχ. χρονιάς. Το ίδιο προγραμματίζεται και για τη διανομή των βιβλίων, με την πραγματοποίηση του διαγωνισμού για την προμήθεια χαρτιού 2 μήνες νωρίτερα.
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ είναι ανοικτό στις προτάσεις της Δ.Ο.Ε. για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις.
Προϋπηρεσία αναπληρωτών
Γίνεται προσπάθεια για την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία του αναπληρωτή στη βαθμολογική εξέλιξη.
Επιμόρφωση
Στόχος είναι η πραγματοποίηση της εισαγωγικής επιμόρφωσης των νεοδιόριστων πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Με τη σωστή λειτουργία του ΟΕΠΕΚ και την προετοιμασία των ΠΕΚ αναμένεται η επίτευξη του συντονισμού των επιμορφωτικών προγραμμάτων. Το ΥΠ.Ε.Π.Θ είναι ανοικτό στις προτάσεις της Δ.Ο.Ε.
Ολοήμερο
Ο θεσμός επεκτείνεται (έχουμε μάλιστα 17 ειδικά ολοήμερα νηπ/γεία και 80 ειδικά ολοήμερα δημοτικά). Συγγράφεται παιδαγωγικό υλικό, οδηγός και εγχειρίδιο δράσης εκπ/κού καθώς και οδηγός γονέα. Εξετάζονται κάθε είδους βελτιώσεις στο πρόγραμμα και την κτιριακή υποδομή ώστε το ολοήμερο να μην είναι parking.
Ειδική Αγωγή
Μελετάται εντατικά η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις της Δ.Ο.Ε
Δάνεια Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Έχει γίνει επαφή με το Ταχ. Ταμιευτήριο ώστε να λυθεί το θέμα της παρακράτησης των δόσεων από το μισθό και τη διευκόλυνση στη χορήγηση δανείων προς τους εκπ/κούς.

Αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα για μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:20 για το δημοτικό και 1:15 για το νηπ/γείο αφού η μείωση από 1:30 που ίσχυε από το 1985 σε 1:25 είναι πρόσφατη και υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη ( σχ. στέγη, έλλειψη εκπ/κών). Ενημερώθηκε επίσης η Δ.Ο.Ε. για το ότι η δαπάνη για αύξηση του επιμισθίου των συναδέλφων στο εξωτερικό δεν εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο και γι΄ αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην προσφυγή εκπ/κών κατά του συστήματος διορισμών (ποσόστωση 75-25 το 2002 και γενικότερα) που θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ, τονίζοντας πως το ΥΠ.Ε.Π.Θ. θα υπερασπισθεί με κάθε τρόπο το ισχύον σύστημα διορισμών.

Η παράταξή μας , εκτιμά ότι ο κ. Υπουργός, αν και έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις σε επιμέρους αιτήματά μας (ωράριο ολιγοθεσιτών, σχολική στέγη αλλά ιδιαίτερα σ’ αυτό της προσχολικής αγωγής), δεν απάντησε στο κυρίαρχο αίτημα του Κλάδου για ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές μας αλλά και σ’ αυτό της αύξησης των δαπανών για την παιδεία.


Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ, στηριζόμενη σε πάγιες αρχές και θέσεις θα συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του Κλάδου, με στόχο την προάσπιση της παιδείας ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό, τη στήριξη και την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού.

Δ.Α.Κ.Ε. /Π.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ (ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠ/ΓΩΝ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ)

ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ Ιανουάριος 2008
dakepenikaias@gmail.com
dakepenikaias@mail.gr
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
http://dakepenikaias.blogspot.com/



ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ (ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠ/ΓΩΝ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ)

Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της σχολικής χρονιάς και στα Σχολεία μας εξακολουθούν να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών.
Ακόμη και σήμερα, πέντε (5) μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα Σχολεία της Νίκαιας και της Δ/νσης Πειραιά γενικότερα υπάρχουν περισσότερα από 110 κενά Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικοτήτων!!!
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση η Διοίκηση αντί να πιέσει το ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς Αναπληρωτών επικαλείται την «έλλειψη» Δασκάλων και αφήνει τα Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς.
Η Διοίκηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών παίρνοντας μέτρα που οδηγούν στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών (υποχρεωτικές υπερωρίες, κατάργηση τμημάτων ένταξης, περικοπές κλπ) και τον περιορισμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Την ίδια στιγμή στα Ολοήμερα Σχολεία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων!
Αν σημειώσει κανείς το γεγονός ότι τα βιβλία (δεύτερο-τρίτο μέρος) ήρθαν λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, είναι σαφές ότι τα Σχολεία μας βιώνουν την πολιτική της απαξίωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης εξ αιτίας της ανεπάρκειας της Διοίκησης.
Η μόνιμη λιτότητα που βιώνουν τα Σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τις τελευταίες δεκαετίες κάνει πλέον αδύνατη την ικανοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών κυρίως των λαϊκών στρωμάτων.
Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ¨αυτοθυσία¨ των εκπαιδευτικών ή την περιστολή των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Καλούμε την Διοίκηση να φροντίσει, ώστε να καλύψει άμεσα τις ανάγκες των Σχολείων μας σε εκπαιδευτικό προσωπικό, για να σταματήσει η απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του έργου των εκπαιδευτικών.
Είναι θλιβερό και απορίας άξιο το φαινόμενο, σε άλλες περιοχές να υπάρχει υπεραριθμία δασκάλων και τμήματα ολιγομελή (μέχρι 12 μαθητές) και στον Πειραιά κάθε χρόνο να ζούμε την ίδια κατάσταση (έως και 27 μαθητές στην τάξη), παρά την ισχύ του νόμου ( 25 μαθητές ανά εκπαιδευτικό).
Ζητούμε να αλλάξει ο τρόπος που δίνονται οι αποσπάσεις και να ισχύσει μοριοδότηση σε συνδυασμό με κοινωνικά κριτήρια, μιας και έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, εξ αιτίας του χρόνου που γίνονται οι υπηρεσιακές μεταβολές(κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και όχι το καλοκαίρι). Η Διοίκηση να μην επιτρέπει να αποσπάται κανείς, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλιστεί η αναπλήρωσή του.
Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου στην υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και στην ελαστική ωρομίσθια εργασία.
Καλούμε το ΥΠΕΠΘ, να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη όλων των κενών, διαθέτοντας τις αναγκαίες πιστώσεις και ελπίζουμε, πως την επόμενη χρονιά από το καλοκαίρι θα έχουν πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές.

ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ