Powered By Blogger
Η ΔΑΚΕ/ΠΕ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Δυσλειτουργίες και κενά στη νέα κυβέρνηση .Stage και γενικοί γραμματείς στο προσκήνιο.
Η κυβέρνηση του ΓΚΟΓΚΟΥ τελείωσε μέσα σε 20μέρες!! Ας πρόσεχαν όσοι τον ψήφισαν! 
Tα πρώτα σύννεφα στον τρόπο λειτουργίας της νέας κυβέρνησης έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, καθώς το υπουργικό συμβούλιο που σχημάτισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται πλέον στα βαθιά νερά σωρευμένων προβλημάτων που απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει έντονη κινητικότητα, και κερδίζει τις εντυπώσεις στο επικοινωνιακό πεδίο, ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν εντοπιστεί «κενά» και δυσλειτουργίες, που θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα, ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κάνουν ήδη λόγο για έλλειμμα ενιαίου πολιτικού και επικοινωνιακού κέντρου, που εάν δεν καλυφθεί, οι όποιες θετικές πρωτοβουλίες θα πέφτουν στο κενό, ενώ αντιθέτως θα ανακύπτουν ζητήματα με σοβαρό πολιτικό κόστος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση των Stage, που βρέθηκε στην αιχμή της επικαιρότητας, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό: Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος, παρότι δεν έχει άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα στον δημόσιο τομέα, που υπάγεται στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση, επέλεξε να αναφερθεί δημοσίως στο θέμα, προαναγγέλλοντας μάλιστα συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των κ. Γ. Ραγκούση και Ανδρ. Λοβέρδου, με αποτέλεσμα να καταγραφεί το δεύτερο ενδοκυβερνητικό «επεισόδιο» μετά τη σύγκρουση των κ. Λούκας Κατσέλη και Θ. Πάγκαλου την προπερασμένη εβδομάδα, για τον λιμένα του Πειραιά.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των Stage ανέδειξε δύο γραμμές σκέψης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους κ. Ραγκούση και Πάγκαλο να υποστηρίζουν την πλήρη κατάργησή τους στο Δημόσιο, με παράλληλη μοριοδότηση των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, και τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο να ακολουθεί ελαστικότερη προσέγγιση. Και τούτο, ενώ στο παρασκήνιο υψηλόβαθμα στελέχη εκφράζουν φόβους ότι το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους συμβασιούχους μόλις τώρα αρχίζει για την κυβέρνηση, καθώς εάν οι συμβάσεις τους δεν ανανεωθούν, θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός προσλήψεων στο Δημόσιο, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σε μια εξαιρετικά δυσμενή, λόγω των πιέσεων της Κομισιόν για περικοπές δαπανών, συγκυρία.
Επίσης, πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία των υπουργείων συνιστούν οι καθυστερήσεις στον διορισμό των γενικών γραμματέων, καθώς και στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να τοποθετηθούν άμεσα γενικοί γραμματείς, καθώς χωρίς την παρουσία τους είναι αδύνατον να λειτουργήσουν μια σειρά από επιτροπές ανά υπουργείο, έθεσε με ένταση στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ο υπουργός Υποδομών κ. Δημ. Ρέππας. Μάλιστα, προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε προχθές να κάνει κάποιες πρώτες ανακοινώσεις ονομάτων. Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, σε ορισμένους υπουργούς είχαν φθάσει «λίστες» με περισσότερα των... τριάντα ονόματα προς επιλογή γενικών γραμματέων και σε άλλους καθόλου.
Πάντως, συνομιλητές του κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρουν πως το πρόβλημα έχει γίνει αντιληπτό και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας τα κενά θα έχουν καλυφθεί σε όλα τα υπουργεία. Κατά τις ανωτέρω πηγές, το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με τις αρμοδιότητες των υφυπουργών, για τις οποίες απαιτείται συνεννόηση μεταξύ του κάθε υπουργού και του πρωθυπουργικού γραφείου. Πάντως, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δημιουργεί ήδη «παρενέργειες», καθώς, για παράδειγμα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε επί της ουσίας τον χειρισμό της διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς για την παραλαβή των τριών υποβρυχίων, παρότι έχει γίνει γνωστό πως αρμόδιος για τους εξοπλισμούς θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης. Τέλος, ως πρόβλημα έχουν καταγραφεί ορισμένα «αντιφατικά» μηνύματα που εκπέμπουν υπουργοί στον τομέα ευθύνης τους σχετικά με τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με τις θέσεις της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους να αναφέρονται ως σχετικό δείγμα γραφής.
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους σημειώνουν πως τα «δυσκολότερα» για την κυβέρνηση έρχονται με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, που είναι δεδομένο ότι θα μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πέραν της κ. Τίνας Μπιρμπίλη και της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου, που προεξοφλείται ότι θα λάβουν αυξημένα κονδύλια, σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία θα υπάρξουν περικοπές κονδυλίων. Και, όπως λέγεται, τούτο συνεπάγεται ιδιαίτερα επίπονη «διαπραγμάτευση» μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ενός εκάστου των υπουργών.
Είναι θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη!




Δεν υπάρχουν σχόλια: